keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Brages Pressarkiv



Kävimme tänään Journalistiliiton Svenska klubbenin kanssa tutustumassa Bragen Pressarkiviin, joka on perustettu jo 114 vuotta sitten. Kaikki lehtileikkeet ovat ruotsiksi, mutta henkilökunta puhuu kyllä myös suomea.


Rennon näköisiä henkilökuvia Brages Pressarkivin seinällä.

Viveka Högnäs-Mellner johdatti meidät arkiston saloihin.



Arkistosta löytyy yli 800 hyllymetriä materiaalia. Lehtileikkeet on mapitettu ja sieltä löytyy henkilökunnan avustuksella vaikka mitä! He hakevat tiedon nimen, aiheen, vuoden tai muun yhteisen nimittäjän mukaan. Olen samaan aikaan sekä innoissani että tyrmistynyt. Niin paljon tietoa! Aloitan ensi viikolla säännölliset vierailut arkistoon. Uskon että pääsen sen tonkimisen  ja ihmettelemisen avulla uimaan uudella tavalla sisälle aikaan, jolloin Alice oli lapsi ja nuori. 

On hyvinkin mahdollista, että romaanin päähenkilöllä Alicella, on suhteita amerikkaan.


Henkilökunta on todella avuliasta ja kun kerroin pääpiirteittäin tästä projektistani, niin heti eteeni lennätettiin mapillinen ikivanhoja lehtileikkeitä Houtskarin tapahtumista. Oi minkä aarreaitan olenkaan löytänyt!

Ja suosituimmat nimet olivat.......

Kotimatkalla keskustelin Theresa Norrmenin kanssa, joka on vetänyt Svenska klubbnia jo yksitoista vuotta. Ja pakko myöntää, että tunsin olevan ilmaisuvammainen selittäessäni aivoituksiani ruotsiksi. Mutta Theresa näytti ymmärtävän kaiken – tai sitten hän omaa todella hyvät näyttelijän taidot.


Kotiin päästyäni olen jatkanut Uno Hambergin haastattelun purkamista nauhalta. Pääsin päivän päätteeksi hänen tarinoidensa siivittäminä sisälle Jungfruskärin pirtukauppaan, spiritismiin, kummistusjuttuihin sekä luonnon voimien, kuten salamien tuhoihin: jopa yksi kuolemantapaus tulee esiin.
Kun kysyelen, onko saarella tapeltu koskaan naapurien kesken, niin Uno vastaa: tappeluita? Sanaharkkaa ja suukopua on ollut. Vaimon ääni kuuluu liioitellun maireana taustalta: kaikki oli sovinnossa täällä. Jos joltakulta puuttui sokeria, niin mentiin kupillinen lainaamaan.... Tunnelma tiivistyy ja kiihtyy Unon ja vaimon välillä, sitten Uno laukaisee: ole hiljaa, minä puhun! Tilanne muuttuu tulenaraksi, joten johdatan keskustelun turvallisille vesille kalastuksen pariin.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti