lauantai 22. helmikuuta 2014

Samasta asiasta on monta totuutta



Olen kuullut, että New York on kaupunki, johon mahtuu monta totuutta. Tämä sama pätee myös Jungfruskärin pienen saariryhmän tapahtumiin. Löysin taas uuden kasetin ja siinä oli lisää tallennetta Unon tarinoista. Tässä tallenteessa Uno hakee minulle paperin, jossa kerrotaan, että Unon näkemän lentäjän loppu tapahtuikin niin, että ... laitankin tähän saman tien  paperissa olevan tekstin:
”Lentäjien nimet ovat todennäköisesti Suomen sota-arkistosta. Asiasta tietää eniten harrastaja Yrjö  Toivonen Vantaalta. Pommikone oli DB3 -tyyppiä ja niitä lienee ollut noin 20 paluulennolla pommituksen jälkeen. Suomi oli saanut Ranskalta lahjaksi 30 kappaletta Moranin –hävittäjiä, jotka alussa toimivat Säkylän Pyhäjärveltä. Sieltä operoi luutnantti Tuomo Hyrg koneellaan numero 301 kun hän ampui alas pommikoneen, jonka itse näit.
Kerrotaan, että yksi lentäjä hyppäsi laskuvarjolla jäälle ja alkoi puolustautua pistoolillaan, mutta sai surmansa sotilaiden luodeista. Kahden muun sanotaan kuolleen, palaneen?, koneen mukana. ”
Sitten luen saman ruotsiksi. Ruotsinkielisessä selostuksessa on myös kellon aika 14.44. ja päivämäärä...
Epäilemättä tämän kaiken näkeminen on ollut Unolle traumaattista, koska hän otti asian moneen kertaan esille. Toivon, että häntä hieman helpotti se, että sai kerrottua asiasta minulle, edes ihan vähän. 

Jokainen totuus on oikea

Olen sitä mieltä, että tässä maailmassa on tasan yhtä monta totuutta kuin on ihmistä. Jokainen kokee omalla tavallaan ympäristön tapahtumat. Ja ne ovat tosia juuri hänelle. Totuus voi myös muuttua ajan myötä. Silloin kun historiaa kirjoitetaan uudestaan, toivosin että siihen tulee uusia asioita mukaan. Ja niiden avulla on mahdollisuus nähdä mennyt uudesta näkökulmasta.
Ihminen on kuitenkin kovin rajallinen olento: pystymme katsomaan ja hahmottamaan asiat yleensä vain yhdestä näkökulmasta kerralla. Emme näe asioiden läpi, ainakaan konkreettisesti. Mitä nykyajan ja tulevaisuuden tekniikan avulla tehdyt tutkimukset todellisuudesta vielä  meille näyttävätkään – se tulee olemaan erittäin mielenkiintoista.
Siihen asti on kuitenkin tyydyttävä vertailemaan asioita. Se, kumpi totuus esimerkiksi tämän lentäjän kuolemasta päätyy kirjaan, on valinta. Valinta, jonka teen minä yksin, tai sitten se on valinta, jonka iäkkäät ihmiset tekevät vaikkapa musiikin avulla. Tai jotain muuta keinoa käyttämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti