keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Elokuvaa etsimässä


Olen pitkään miettinyt, mikä on tuo elokuva, joka kuvattiin Jungfruskärissä, jonka Åke Lindman on ohjannut. Harrastin äsken hieman nettisurffausta, ja sehän on elokuva Meren kasvojen edessä.

Muistan kuinka jokainen haastattelemani aito Jungfruskärissä syntynyt saarelainen puhui tuon elokuvan kuvauksista. Erityisesti Pirkko Mannola lumosi saaren asukkaat, sekä miehet että naiset. Se oli suuri tapaus saaren historiassa!

Onko kyseessä on siis sama elokuva, jonka kävin katsomassa Orionissa viime kuussa? Ainakin nimi on sama.

Wikipedian mukaan elokuva on tehty 1967. Se elokuva, jonka itse näin on valmistunut 1926. Eli kyseessä on eri leffa.
Mutta molemmat elokuvat on tehty kirjailija Arvid Mörnen romaanin mukaan. Hän kirjoitti romaanin ruotsiksi ja se julkaistiin 1921. Viisi vuotta myöhemmin, eli 1926, romaani käännettiin suomen kielelle.

Arvid Mörne oli oman aikansa suuri suomenruotsalainen kirjailija, joka kirjoitti myös useita runokokoelmia. Arvid syntyi1876 Kuopiossa ja siirtyi henkimaailmaan 1946 Kauniaisissa. Arvidin ja hänen vaimonsa näyttelijätär Signe Hagelstamin kaikista kolmesta lapsesta tuli kirjailijoita. Heidän nimesä ovat: Håkan Mörne Barbro Mörne sekä Gudrun Mörne. Gudrun oli myös suomenkielinen toimittaja.



Kuvassa nuori Arvid Mörne, joka on myös vaikuttanut tietämättään jungfruskäreläisten elämään.
Arvid sai myös lukuisia valtion kirjallisuuspalkintoja.


Tässä linkki saman nimisen vanhemman, vuonna 1926 valmistuneen elokuvan tietoihin:
Meren kasvojen edessä

Otan kyllä seuraavaksi haasteeksi tuon Jungfruskärissä kuvatun elokuvan löytämisen. Olen tässä viime aikoina miettinytkin Pirkko Mannolaa ja sitä, että ottaisin häneen yhteyttä. Koska haluaisin päästä edes jyvälle siitä, kuinka hän onnistui lumoamaan Jungfruskären asukkaat.

Jos joku teistä blogin lukijoista tietää mistä filmin saa, niin ilmoittakaa ihmeessä! Siis tuon vuoden 1967 elokuvan.

2 kommenttia:

  1. Hej! (lähes ainoa ruotsinkielinen sana jonka osaan). Sinänsä mukavaan blogitekstiisi on päässyt lipsahtamaan pieni kömmähdys. Arvidin ja hänen vaimonsa, näyttelijä Signe Hagelstamin, kaikista kolmesta lapsesta (siis lapsista, ei sisaruksista) tuli kirjailijoita. Tunnetuin on tietysti Håkan, merimies joka myöhemmin asettui hedelmänviljelijäksi Maarianhaminaan ja kuoli siellä 61-vuotiaana 24.12.1961. Håkanin ja Barbron lisäksi kirjoja teki myös Gudrun, toimittaja ja lastenkirjailija. :)

    VastaaPoista
  2. Hej Mika!
    Kiitokset kun mainitsit asiasta. Sain korjattua tuon kömmähdyksen. Niin fiktiota kuin kirjoitankin, niin kyllä tahdon pitää tässä blogissa tosiasiat tosiasioina.
    Tack :)

    VastaaPoista