perjantai 17. huhtikuuta 2015

Rakas Maarianhamina

Tallinkin uloskäynti Maarianhaminaan on laivan viidennessä kerroksessa. Sinne ei löydä vahingossa. Ajattelin sohvalla istuessani että tänne olisi pitänyt tulla jo tunteja aikaisemmin. Eipä kauaakaan, kun luokseni hopierteli humalainen ukko, joka soperteli että eikö tytöllä ole hyttiä. Sammalsi ettei ole onnistunut  löytämään omaansa. Se siitä rauhasta. 

Portti onnelaan
(Copyright: Lumikki Laine)

Maarianhaminassa oli rauhallista. Kävelin kirkkaan tähtitaivaan alla lintujen laulun säestyksellä Folkhälsanin talolle, hain avaimen, purin huoneessani vähän kamoja ja pääsin kuudelta sänkyyn peiton alle. Nukahdin heti.

Helkutin hammas!

Heti herättyäni soitin  Espooseen hammaslääkärille ja kysyin neuvoa. Hän kehoitti minua menemään mitä pikemmin hammaslääkäriin. Hammasta pitäisi hoitaa heti, muuten ien kasvaisi sen päälle. Ja sitten.....en lähde edes kuvittelemaan. Tämä ratkaisi myös taloudellisn ongelmani Simskälin kanssa. En lähtenyt lainaamaan sitä varten rahaa, koska en pääsisi sinne nyt kuitenkaan. Sain siirrettyä reissun ensi viikkoon. Tiistaina pankkitilini on hieman pulleampi.

Kun vihoviimein löysin jonkun numeron minne soittaa, niin siellä oli ainoastaan nauha päällä että paikka on auki arkisin klo 8.00-14.00. Sitten ymmärsin tehdä sen, mikä olisi kannattanut tehdä heti: soitin ystävälleni ja sain oikean numeron. Sotin sinne tänään aamulla ja sain ajan puoli kahdeksi iltapäivällä.

Hammaslääkärin päivystys Maarianhaminassa.
(Copyright: Lumikki Laine)
Hammashoitolassa oli autiota. Minulle annettiin muutama paperi täytettäväksi. Katsoin niitä kauhuissani. Nyt ei ruotsinkieln taitoni riittäisi. Minulla on niin monta diagnoosia auto-onnettomuudesta johtuen......Sanoin hoitajalle ettei onnistu. Näytin omia papereitani. Olen itse tehnyt listan niistä asioista joita lääkärit kysyvät aina. Mutta lista on suomeksi. Täytyy kääntää sekin ruotsiksi ja englanniksi matkoja varten. Hammaslääkäri osasi puhua suomea. Huoh.

Lääkärissä selvisi, että hampaan juuressa oleva rautalanka on katkennut. Lääkäri ei ryhtynyt sitä korjaamaan päivystyksessä. Mikäli se olisi ollut ehjä olisin samantien saanut uuden kruunun. Sen sijaan sain muovin, joka estää ientä kasvamasta hampaan juuren päälle. Mikäli muovi lähtisi irti saisin samaan hintaan uuden. Hammaslääkäri alkoi selvittämään minulle miten minun tulisi tulevaisuudessa toimia hammashoidon suhteen, jos muuttaisin Ahvenanmaalle asumaan. Olisiko se mahdollista? En tiedä. Jos seuraava projektini saa rahoituksen niin silloin se tulee tapahtumaan. Mutta siihen on niin pitkä aika - psyykkisesti, koska edessä on satukirjan varsinainen kirjoitusprosessi. Jos katsoo kalenteria, niin aika ei ole pitkä. Jätän tuon asian toistaiseksi kohtalon haltuun. Minun käskettiin mennä kassan kautta. Kassalla ei ollut ketään, joten jään odottamaan laskua.

Ulos aurinkoon

Ulkona oli aurinkoinen päivä. Aurinko lämmitti samalla tavalla kuin nuoruudessani, kun liftasimme kaverini kanssa vuoriston läpi Ranskasta Italiaan. Ilma oli muuten hyvin viileä. En osaa oikein kuvata sitä. Tuntui kuin päälleni olisi satanut kultaa. Golden sun. Lähdin moikkaamaan Gretaa. Vaihdoimme kuulumisia ja sovimme musiikkisession torstaiksi. Aion tallentaa Gretan soittamana keikkalistamme. Minun täytyy harjoitella suurin osa biiseistä alusta alkaen ja taloudellisinta olisi opetella ne suoraan Gretalta koska aiomme esittää niitä yhdessä. Otan digitallentimeni mukaan.

Gretan putiikki on laajentunut ulos aurinkoon.
(Copyright: Lumikki Laine)

Olen niin tyytyväinen nykyiseen lainapyörääni. Se odotti minua uskollisesti eikä edes sen renkaita täytynyt pumpata. Tein pienen lenkin ennen iltamenoja ja sain hoidettua suuremmat ruokaostokset samantien. 

Eräs onkija oli sijoittunut tämän lahden rannalle tien poskeen.
(Copyright: Lumikki Laine)
Pistäydyin päivän päätteeksi Lilla Holmenissa iltauinnilla. Jätin hanskat ja jalkineet kotiin Espooseen. Vesi olikin jo lämmennyt niin että ne ovat tarpeettomia. En katsonut asteita, mutta arvelen sen olevan jo 3-4 astetta lämmintä. Siitä lähti enrgia virtaamaan niin että pääsin tänne alakertaan kirjoittamaan. Projektini Ahvenanmaan osuuden loppujuhla tullaan pitämään tässä samassa tilassa missä olen kirjoitellut usein iltaisin ja öisin.

Osa kahvila Vreteniä. Istun yleensä, ja nytkin kirjoittamassa
takana olevan vasemman puoleisen pyöreän pöydän ääressä.
(Copyright: Lumikki Laine)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti