perjantai 19. joulukuuta 2014

Merikapteeni Holger Blomqvist

Oli vielä pilkkopimeää, kun hyppäsin bussiin Maarianhaminan linja-autoasemalla. Samaan kyytin nousi useita koululaisia matkan varrelta. Olin menossa Godbyhyn tapaamaan Holger Blomqvistia, joka on syntynyt Jungfruskärissä . Godby sijaitsee puolen tunnin bussimatkan päässä Maarianhaminasta. Osasin odottaa sympaattista ihmistä, sillä olin jutellut puhelimessa hänen kanssaan aikaisemmin ja hän vaikutti todella mukavalta. Olin pistänyt Godbyn kylän keskustan merkille jo syksyllä kun matkasin kohti Getaa tapaamaan Karl-Erik Bergmania. Godbyn kylän keskusta on iso täkäläisen mittapuun mukaan. Siinä on useita kauppoja sekä iso parkkipaikka. Kylässä asuu 500-700 ihmistä.

Holgerin vanhemmat Ali Brunström ja Hjaldemar Blomqvist nuorina.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto)
Löysimme toisemme helposti. Holger Blomqvistilla oli mukana hänen avopuolisonsa Maj-Lis Sundin. He tuntuivat jotenkin tutuilta. Heidän seurassaan oli helppo olla. Holger ja Maj-Lis olivat vieneet jouluvalokoristelut todella pitkälle: valoja oli jopa talon etuoven alapuolella, maan alla olevan ritilän alla, niin että valo heijatui ritilan läpi ylöspäin. Sisältä asunto oli tilava ja vauraan tuntuinen.

Tältä näytti Holgerin kotitalo hänen lapsuudessaan Jungfruskärin Hamnössa.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto)
Istuimme Holgerin kanssa kotoisasti keittiön pöydän ääreen ja aloitin haastattelun. Juttua riitti ja sain nähtäväkseni monta mielenkiintoista valokuvaa vuosien varrelta. Holger on syntynyt Jungfruskärin ainoaan tilallisen taloon. Kaikki muut saaren perheet olivat torppareita. Holger kävi muiden jungfruskäriläisten lasten tapaan alakoulun Jungfruskärin kansakoulussa. Rippikolun jälkeen hän kalasti vuoden isänsä kanssa Jungfruskärissä. Saari oli tuolloin pieni kalastajayhteisö. Saaren asukkaat kävivät syksyisin kalareissuilla myös Ahvenanmaalla. Tahdon päästä itse käymään noilla saarilla heti keväällä.

Silakan pyytiä Jungfruskärissä vanhoina hyvinä aikoina.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto)


Holgerin isä Hjalmar oli kalastaja, joka toimi sota-aikana myös veneenkuljettajana. Myöhemmin hänestä tuli vedentutkija. Hjalmarin isä Johan oli aloittanut planktoinin tutkimisen ja kun hän lopetti sen, niin Hjalmar jatkoi hänen tieteellistä työtään.

Kuvassa Holgerin isä Hjalmar sekä hänen vanhempansa Sigrid Blomqvist ja Johan Enlund.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto)

Pojan lahjakkuus huomattiin

Yläkouluiässä Holger muutti muiden lasten tavoin Houtskariin. Ahkerana sekä lahjakkaana poikana hän suoritti kansakorkeakoulun ohella kipparin tutkinnon. Tentaattori tuli Maarienhaminasta Houtskariin. Koe kesti kolme päivää ja Holger oli kurssin priimus. Hänet toivotettiin tervetulleksi Maarianhaminaan ja nousujohteinen ura johti aina merikapteeniksi asti.

Jungfruskärin kansakoulun oppilaita 1934 -1935. Keskellä takana on Alice Lingqvist, minun kirjani päähenkilön esikuva.
Eturivissä toinen vasemmalta on Uno Hamberg ja hänen edessään vasemmalla Anna -Lisa Brunström.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto) 
Mainitsen yllä olevan kuvan henkilöistä vain ne, jotka olen henkilökohtaisesti tähän mennessä haastatellut.

Jungfruskärin miehiä. Alhaalla oikealla Alicen isä Valfrid Lindqvist ja keskellä Uno Hambergin isä Hugo Hamberg.
Mainitsen tästä kuvasta ainoastaan ne, joiden lapset olen tavannut ja  haastatellut henkilökohtaisesti.
(Kuva: John Brunström, Holger Blomqvistin arkisto)
Jungfruskärin naisia. Alicen äiti Exenia Lindqvist talarivissä toinen oikealta.
Exenian  sisar Hilda Brunström hänen vieressään vasemmalla.
Pikkutytöistä vasemmalla Anna-Lisa Henriksson.
(Kuva: John Brunström, Holger Blomqvistin arkisto)
Mainitsen tästäkin kuvasta vain ne, jotka vaikuttavat oleellisesti satukirjani sisältöön. Kuvassa on lisäksi nainen, joka aiheutti Jungfruskärissä jonkin verran hämmennystä, koska piti todella paljon pojista (sisäpiirin tietoa).

Holgerin ensimmäiset muistot

Kun kysyin Holgerilta hänen ensimmäisiä muistikuviaan, niin historian kätköistä nousi päivänvaloon eräs talvipäivä. Hän muistaa kuinka hän näkee vahvan ja sileän meren jään. Holgerin isä Hjalmar adoptoitiin aikoinaan Lappon saaressa sijaitsevaan taloon. Eli hän oli varttunut Ahvenanmaalla ja on kotoisin Brändön Gunnarstenistä. Isä teki laatikosta potkukelkan, jolla he sitten potkivat Ahvenanmaan puolelle tapaamaan sukulaisiaan. Toinen varhainen muisto on se, kun isä höyläsi keittiössä puuta. Keittiössä oli lämmintä. Isä rakensi Holgerille sänkyä.

Kotipihan rakennuksia.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto)


Kertomuksia riitti ja niitä on nyt minulla yli kolme tuntia tallennettuna. Sain kuulla sota-ajan oloista, siitä miten ruoka saatiin riittämään talvisin. Mikä pelästytti pienen pojan niin että hän joutui juoksemaan isovanhempiensa turvaan ja menemään sängyn alle piiloon. Kuulin poikien leikkipaikoista, luistelukoulusta ja itsetehdyistä luistimista sekä monista muista tapahtumista. Myös luonnon voimat näyttäytyivät tuimina kun myrskytuuli puhalsi saaren lävitse niin, että merivesi kulkeutui ylitse ja kallioisen saaren päälle satoi suolaista vettä. Holgerin lapsuudessa saarella kasvoi hädin tuskin muutaman pusikko. Nykyaijan metsästä ja puista ei ollut tietoakaan. Myös jään aiheuttamat haasteet kuulostivat eksoottisilta. Jotain niistä päätyy melko varmasti satukirjani kertomuksiin. 
Holger kertoi, että hänen veljensä muistaa enemmän lapsuuden ajoista Jungfruskärissä. Tahdon kuulla myös hänen tarinoitaan, sillä jokaisen perheenjäsenen maailma on erilainen. Hänen veljensä asuu Maarianhaminassa aivan kivenheiton päässä Folkhälsanin talolta.

Holger Blomqvistin perhekuva. Takana seisoo äiti, isä sekä Holger itse.
Tuolissa istuu isoäiti ja edessä seisoo Holgerin pikkuveli.
(Kuva: Holger Blomqvistin arkisto)


Alicesta

Holger muistaa Alicen ilosena tyttönä. Alice oli Holgeria sen verran vanhempi, etteivät he esimerkiksi leikkineet keskenään. Hän ei muista, että Alicella olisi ollut milloinkaan poikaystävää. Alice rakasti tanssimista. Sain myös kuulla että Alicen serkku Mildrid saattaa olla elossa. Hän asuu Paraisilla. Mildridin tyttönimi on Sundberg ja hän meni myöhemmin naimisiin ja sai miehensä sukunimen Holmen.

Nykyaikaa ja uutisten vaihtoa

Holger on käynyt Jungfruskärissä viimeksi viisi vuotta sitten. Hänellä on kesämökki Kumlingessä. Sieltä pääsee taksiveneellä Jungfruskäriin 40:ssä minuutissa. Holger kävi viime reissulla lastensa ja lastenlastensa kanssa katsomassa paikkaa, josta he ovat kotoisin.

Pääsen “rehvastelemaan” uutisilla, kun kerron että Skarpnäsin tila myytiin Metsähallitukselle. Holger kertoi minulle, että vanhin Jungfruskäristä kotoisin oleva henkilö asuu Sipoossa, on täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Hän täyttää tänä vuonna 92 vuotta ja ajaa vielä autoakin. Arvatkaa kehen otan yhteyttä heti joulun jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti