lauantai 20. joulukuuta 2014

Vierailu merikapteeni Holger Blomqvistin kotiin

Istumme merikapteeni Holger Blomqvistin kanssa pitkään keittiön pöydän ääressä. Holger kertoo minulle lapsuudestaan. Hän on syntynyt Jungfruskärissä. Jossakin vaiheessa hänen kumppaninsa Maj-Lisa tarjoilee meille kahvia ja suussasulavia torttuja. Pyydän häntä liittymään seuraamme. 

Aika vierähti
ää nopeasti, niin kuin käy usein silloin, kun seura on hyvää. Vierailun jälkeen Holger ja Maj-Lisa vievät minut autoilla Godbyn keskustaan, josta jatkan matkaa koululaisbussilla Maarianhaminaan. Tarinani saa uuden käänteen. Minut toivotettiin tervetulleeksi millloin tahansa Holgerin ja Maj-Lisan kotiin Godbyhyn ja voisin ottaa heihin yhteyttä aina niin halutessani. Mutta mikä tärkeintä: nyt tunnen itse voimaakkaasti, että Jungfruskärin vanhan polven asukkaat ovat mukana luomassa tätä uutta satukirjaa. Poisnukkuneet haastattelujensa kautta, elävät omilla tarinoillaan. 

Eri aikausien tarinat kietoutuvat toisiinsa muodostaen aina uusia kokonaisuuksia. Aivan kuten kuvassa olevat köydet.


Ahvenanmaalaisten osuudesta

Jungfruskärin siteet Ahvenanmaalle ovat olleet paljon voimakkaammat, mitä ajattelin. Se oli jo alusta asti selvää, että historialliset siteet ovat lähemmät kuin esim. Houtskariin tai Korppooseen. Folkhälsanin hoivakodin asukkaat antavat minulle aivan konkreettista tietoa menneestä ja nykyajasta. Saan tuota tietoa myös useilta muilta ahvenanmaalaisilta. Lisäksi ihmisten kohtaamisissa ja haastatteluissa siirtyy paljon hiljaista tietoa, jonka arvo on suunnaton. En pystyisi toteuttamaan tätä aikuisten satukirjaa ilman heidän apuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti