sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Vierailu Karl-Erik Bergmanin luokse (haukikoukut) : osa 2

Haukikoukut ovat nerokas keksintö. Ne laitetaan keppiin kiinni. Naru on vahvaa narua: nailonia ja lykraa. Naru sidotaan pieneen y:n muotoiseen puun palaan, josta sen pituutta päästään säätämään. Narun päässä on suuri koukku, johon täkykala laitetaan kiinni. Elävänä. Hauille kelapaa ainoastaan tuore kala. Täky säilyy hyvänä noin kaksi päivää, sen jälkeen hauet eivät ole enää kiinnostuneita niistä. Hauille kelpaa vain paras! 
Kun lahti tai alue on kalastettu tyhjäksi, niin jo parissa kolmessa viikossa paikalle saapuvat uudet asukkaat. Voi, kuinka paljon olen taas tänään oppinut uusia asioita!


Ja saalista tulee.
Copyright: Lumikki Laine


Sain myös oivan vinkin kuinka airoja pidetään haukikoukkuja tarkataessa.
Copyright: Lumikki Laine

Hetkittäin olo oli kuin olisin ollut sisällä Huckelberry Finnin seikkailussa.
Copyright: Lumikki Laine

Lopuksi saalis, melkein kymmenen haukea, siirrettiin suurempaan sumppuun.
Copyright: Lumikki Laine

Mikä on tärkeintä elämässä

Reissun jälkeen haastattelin Bergmanin hänen kotonaan. Kyselin kaikkea maan ja taivaan väliltä. Selvisi, että hän on todella lahjakas kirjoittaja ja myös ajattelija. Hän hurmasi minut älykkyydellään. Tarjolla oli myös hänen naisystävänsä tekemää suussa sulavaa tosca -kakkua.

En enää ihmettele yhtään hänen terveyttään ja elinvoimaisuuttaan. Salaisuus piilee siinä, että hän on syönyt ja elänyt todella terveellisesti. Hän hankkii kaiken ruoan itse merestä ja metsästä. Lisäksi hänellä on suuri puutarha kasvihuoneineen. Hän tekee töitä jatkuvasti. Itse hän kertoo, että kalastaa vain omiin tarpeisiin. Kalaa tulee kuitenkin niin paljon, että hän lahjoittaa sitä muille ja antaa säänöölisesti ruokapankkiin, josta jaetaan ruokaa vähäosaisille ihmiselle.

Kun kysyn  mikkä on tärkeintä elämässä, hän vastaa että se on suuri kysymys. Mutta sanoo sitten: se, että on tyytyväinen elämäänsä. Silloin kun ihminen on jatkuvasti tyytymätön hän sairastuu joko fyysisesti tai psyykkisesti. Itse hän kertoo syntyneensä kalastajaksi. Sen ohella hän on kirjoittanut kirjoja ja ollut töissä myös radiossa. Meillä on paljon yhteistä ikäerosta ja sukupuolierosta huolimatta. Hänen kanssaan on helppo olla. 
Lähtiessäni hän lahjoittaa minulle monta kirjoittamaansa kirjaa ja singeeraa ne. Olen saanut enemmän kuin olisin osannut edes pyytää. Jo jos käy hyvä tsägä, niin pääsen vielä nostamaan verkkoja hänen kanssaan!


Kalareissun jälkeen istuimme teepöydän äärellä pitkään
ja opin monia asioita kalastamisesta ja elämästä.
Copyright: Lumikki Laine



Ami oli löytänyt pihapiiristä aarrekätkön
ja haju kotimatkalla oli uskomaton.
Copyright: Lumikki Laine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti