keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Lento muutoksen keskelle

Tämän päivän teema on ollut ehdottomasti uuden oivaltaminen. Pari viimeistä päivää olen tuntenut kuin lentäväni. Elämässäni on alkamassa aivan uusi vaihe.
Keskustelin tänään puhelimessa Mailan kanssa. Hän on se hoitaja, joka tulee työskentelemään kanssani hoivakodissa Maarianhaminassa. Hän vaikuttaa oikein mukavalta. Eli ensivaikutelmaa ei ainakaan tarvitse väkisin vääntää muuksi mitä se oikeasti on. Uskon, että voimme molemmat oppia paljon uusia asioita toisiltamme. Minun tulee muistaa olla nöyrä kaiken sen suhteen mitä tulen kokemaan ja näkemään. Niin kauan kuin muistan ihmetellä kaikkea kuin pieni lapsi ja olla aidosti kiinnostunut, olen oikeassa suhteessa ympäristööni. Pystyn heittäytymään työhöni täysillä vasta kun tunnen oloni turvalliseksi. Sain luvan tutustua hoivakodin elämään jo sunnuntaina. Haluan silloin vain olla mukana ja havainnoida.


Tervetuloa Ahvenanmaalle!

On ihanaa lähteä reissuun, kun tietää olevansa tervetullut. Nyt jo kaksi henkilöä on ilmaissut minulle tämän asian niin sydämellisesti, että minun on aivan pakko uskoa se. Joskus kaiken maailman peikot alkavat pomppia tajunnassani, mutta nyt ne on karkoitettu pois. Ystävällisyydellä.
Tuntui myös todella mukavalta kuulla, että huoneeseeni on jo laitetu lakantakin valmiiksi! Ja pyyheliinat. Mieleeni pujahtaa muistoja saaristolaisten vieraanvaraisuudesta myös Jungfruskärissä. Tahdon vielä selventää tässä että en nuku sentään osastolla. Rajansa kaikella. Olen niin otettu tästä mahdollisuudesta.

Prata svenska

Tänä keskiviikkona oli taas Prata svenska -kaksoistunti. Ilmoittauduin työväenopiston kurssille heti syksyn alussa. Keskustelimme siellä muun muassa Suomen ja Ruotsin poliittisten järjestöjen eroista, sekä muista eroista kansakuntiemme välillä. Selkeästi nousi esiin se, että ruotsalaisilla ei ole viime vuosisadan sotien rasitteita kannettavinaan. Tämä näkyy ihmisissä iloisuutena ja keveytenä.

Tänään syvennyimme Ruotsin poliittiseen järjestelmään
på svenska opettajamme Mirja Pekanmäen ohjauksessa.

Eipä tullut mieleeni Jungfruskärissä, että tällaisilla papereilla tulisi olemaan
 mitään tekemistä kirjaani liittyvässä projektissa.


Heikkojen singaalien havainnoinnista

Alkuillasta osallistuin Journalistiliiton koulutukseen, jossa oli aiheena heikot singaalit. Ne ovat asioita, jotka ovat meille uusia ja yllättäviä. Nämä merkit kertovat että jotain on muuttumassa. Kun ne liittää laajempaan kontekstiin voi päästä jyvälle siitä, minkälaisia muutosilmiöitä on syntymässä. Näitä singaaleja on joka puolella, ne pitää vain huomata.
Aihe on ihana. Rakastan ajatuksen lentoa. Mika Panzar kertoi hyvän esimerkin siitä, kuinka aika vaikuttaa tulevaisuuteen. Aikaisemmin, joskus 1960-luvulla riitti kun Suomesta matkusti Yhdysvaltoihin ja kertoi täällä mitä oli siellä nähnyt ja kokenut. Siinä oli tulevaisuus. Nykyään on vaikea matkustaa minnekään, missä kohtaa tulevaisuuden.
Heikkoja singaaleja voi löytää sieltä, missä löytää arvottomasta arvokkaan. Fantastista! Ajatus vie minut dementiaosastolle. Muistisairaiden luokse löytämään aarteita! Panzar teki minuun vaikutuksen loistavana puhujana. Hän muistutti meitä myös siitä, että fiktio on kätevä keino kertoa tulevaisuudesta ja monet kirjailijat ovat niin tehneetkin. Musiikkia korvilleni.

Ylhäällä Veera Luoma-Aho ja Mika Panzar.
Alhaalla Tuomo Kousa, Reetta Räty ja Elina Hiltunen.


Jotakin hyvin tuttua

Toimittaja Reetta Räty sanoi ääneen sen, mitä olen ajatellut itsekin ja mitä moni muukin on puheissaan korostanut. Jutuissa kannattaa olla rehellinen. On turha poistaa oleellisia lauseita tekstistä vain sen takia, että siitä tulee helppolukuisempi. Kun katselin Rätyä, mietin missä ihmeessä olen nähnyt hänet aikaisemmin. Sitten hän mainitsi olevansa kotoisin Kuusamosta ja minä muistin. Minulla on valokuva, jossa hän pitää nuorimmaista lastani sylissään kesähuvilan kuistilla. Kuva on otettu 17 vuotta sitten.

Tulevaisuuden ennustamisessa kannattaa varoa ehdottomia totuuksia, sillä niitä ei ole. Jatkuvasti tapahtuu asioita, joita on mahdotonta ennustaa. Mutta asioita on hyvä nostaa esille ja esittää vaihtoehtoja.

Voinkin lopettaa tämän päivän tilitykseni Elina Hiltusen toteamukseen, ettei kannata olettaa mitään vaan kannattaa kysyä! Tämä on oikein hyvä ohjenuora minulle kun tapaan iäkkäitä ihmisiä Ahvenanmaalla.


Tulevaisuuden pohtimista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti